23Views
Dijital dönüşümün faydaları dijital dönüşümü pek çok işletme için odak noktasına taşısa da dijitalleşme birçok işletme için aciliyet teşkil etmiyordu. 2020 yılında büyük bir kaosa neden olan Koronavirüs salgını, dünyada ve Türkiye’de dijital dönüşüm çalışmalarını hızlandırdı. Peki, 2021’de yeni dünya düzeninde hangi teknolojiler büyük puntolarla yazılacak?
5G, yapay zeka ve makine öğrenimi, Blockchain, RPA (Robotik Süreç Otomasyonu), akıllı asistanlar 2020 yılının teknoloji trendlerini oluşturuyordu. 2021’de bazı teknolojiler gelişmelerle hayatımızın odak noktasında olmaya devam ederken bazı yeni teknolojileri stratejik kararların merkezine koyacağız. İşte, 2021 dijital dönüşüm trendleri:
Hibrit bulut zirvede
Özel ve açık bulut seçenekleri sunan hibrit bulut teknolojisi; dönemsel olarak iş kapasitesinin artırılmasını sağlarken, maliyetleri düşürmesi, veri güvenliği açısından stabil ortam sunması, iş sürekliliği ve doğal afetlere karşı bir önlem sunması, daha hızlı büyüme imkanı sağlaması ve daha esnek bir yapı sunması gibi avantajlar sağlıyor. Bu nedenle bulut sağlayıcıları, hibrit için büyük yatırımlara imza atarken işletmeler de dijital dönüşüm uygulamaları için hibrit bulut altyapısına yöneliyor. Yaşanan küresel salgın çevik ve uyarlanabilir bir bulut altyapısının ne denli önemli olduğunun daha iyi anlaşılmasını sağladı. 2021’de de belirsizlik ve kesintinin çözümü hibrit bulut olacak.
Siber güvenliğin önemi aratacak
Koronavirüs salgını ile tüm kurumlar için güvenlik öncelikleri değişti. Uzak iş gücünün bilgi güvenliği için siber güvenliğin önemi artıyor. 2020’de kaos yaratan ve potansiyel tehdit olarak görülen deepfake sosyal mühendislik saldırılarını güçlendirmek için kullanılacak, 5G ile birlikte DDoS saldırılarının hacmi büyüyecek ve ülkelerin para politikalarındaki radikal kararların yerel para birimlerinde değer kaybı yaratmasına bağlı olarak dijital para birimlerine ilgi artacak.
Chatbot endüstrisi büyüyecek
Araştırmalara göre tüketicilerin yüzde 45’i yapay zekâ ile konuştuklarında, sonuca daha çabuk varıyor. Gerçek zamanlı ve verimli iletişimin vazgeçilmezi halini alan chatbot’lar pazarlamaya yön vermeye devam edecek. Yapay zekâ tabanlı kurumsal chatbot’ların çağrı merkezi verimliliğini yüzde 400’e kadar artırabileceği öngörülüyor.
Kuantum bilişim
Kuantum bilişim, çok sayıda verinin kısa süre içinde analizinin yapılmasıyla makine öğrenme ve yapay zekâ teknolojilerinin daha etkin kullanılmasını sağlama potansiyeli taşıyor. IBM’in geliştirdiği dünyanın en hızlı süper bilgisayarı Summit’in Covid-19 virüsünün araştırılmasında kullanılması kuantum bilişiminin değerini ortaya koydu. Kuantum bilişimin, geleceğin iş dünyasını yönetecek olan genç nesil için kariyer olanakları yaratma potansiyeli de bulunuyor.
5G çalışmaları hız kazanacak
İletişimde hız oranının arttırılmasını sağlayan 5G teknolojisi için çalışmalar, yaşanan küresel salgınla birlikte durdu. Bununla birlikte cihazlara ve internete bağlılığın artmasıyla birlikte daha fazla bant genişliği ihtiyacı öne çıktı. 5G teknolojisinin dijital dönüşümün can damarı olduğu gerçeğiyle 2021’de 5G çalışmaları hız kazanacak. Türkiye de 5G çalışmalarının saha yönü için 2021’de başlangıcı yapılacak. 2019’da tüm dünyadaki veri trafiğinin sadece yüzde 1’ini taşıyan 5G’nin 2024’e gelindiğinde veri trafiğinin en az dörtte birini karşılaması bekleniyor.
Müşteri veri platformunda sıçrama
Veri katlanarak büyümeye devam ediyor. Dolayısıyla analitik ve büyük veri gündemde kalmaya devam edecek. Müşteri verilerini çeşitli kaynaklardan toplayarak bireysel müşteri profillerinde birleştirip diğer sistemlere sunmayı sağlayan Müşteri Veri Platformu (CDP), birden fazla kaynaktan alınan parçalanmış verilerin organize edilmesine duyulan ihtiyaçla daha önemli hale geliyor.
Dünya büyük bir hızla dönüşüp trendleri yakalarken geri kalarak iş dünyasından silinmemek için dijital dönüşüme yatırım yapmalısınız.